Publicat: 13/12/2024, 08:00
Informațiile din dosarul în care procurorii îl cercetează pe Horațiu Potra, după ce ar fi instigat oameni din grupul lui de merceniari să vină la București si să se manifeste violent, în urma deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, scot la iveală întâlniri conspirative și intenții de a manipula prin mesaje alarmiste transmise oamenilor legii despre înarmarea de către autorități a interlopilor cu arme de foc, pentru a decredibiliza instituțiilor statului și a crea ”un sentiment de teamă în rândul populației”.
Motivarea instanței care a decis plasarea sub control judiciar a lui Horațiu Potra și a lui Andrei Florin Lup, care îl însoțea în noaptea în care a fost ridicat din trafic, într-un sat din Prahova, arată cum s-au organizat oamenii din anturajul fostului luptător din Legiunea Străină, în 7 decembrie, la o zi după ce s-a decis anularea alegerilor prezidențiale.
Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, fost luptător în Legiunea Străină și liderul grupului de mercenari români care activează sub contract în Congo, este din 10 decembrie
, după decizia Judecătoriei Ploieşti, care a respins cererea procurorilor de arestare preventivă, în dosarul în care este acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și instigare publică.
Magistratul de la Judecătoria Ploiești arată, în
a fostului luptător din Legiunea Străină, că în dimineața următoare zilei în care Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea alegerilor prezidențiale, adică în 7 decembrie, pe raza localității Ciolpani (jud Ilfov), în incinta sau în proximitatea Centrului de echitație Jbara Horses, a avut loc o
, la care există indicii că au participat Horațiu Potra, Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, și Eugen Ionuț Sechila, fost combatant în Legiunea Străină Franceză, apropiat al celor doi .
Presa a relatat despre această întâlnire încă de la începutul săptămânii, iar informațiile au fost întărite cu imagini de pe camerele de supraveghere care au surprins mașinile lui Călin Georgescu, Horațiu Potra și Eugen Sechila în zona hergheliei din Ciolpani. (mai multe informații,
Deși inițial Călin Georgescu a negat această întâlnire, joi seara a revenit și a confirmat prezența la herghelia de la Ciolpani, dar nu și participarea sa la discuțiile dintre echipa sa de pază și Potra. (informații detaliate,
Magistratul de la Judecătoria Ploiești prezintă în motivarea deciziei din 10 decembrie detalii despre întâlnirea de la Ciolpani, arătând că, la intersecția Șoselei București – Ploiești cu strada Complex Olimpic din Ciolpani, au fost observate, în 7 decembrie, la ora 12:02, deplasându-se în tandem, autoturismul condus de Eugen Sechila și mașina în care se afla Horațiu Potra .
Cu referire la Eugen-Ionuț Sechila, se șție că, începând cu anul 2019, manifesta preocupări pentru coagularea, într-o formă asociativă, a unui nucleu de cetățeni români, foști combatanți în Legiunea Străină, ca filieră autohtonă a organizației înființate la Paris, existând indicii că prin aceasta viza să își pună în practică motivațiile ideologice, radical-naționaliste, prin mijloace și metode specifice operațiunilor militare ”, a scris în motivare magistratul de la Judecătoria Ploiești, preluând din informațiile din ancheta procurorilor.
„S-a implicat în organizarea a zeci de tabere de haiducie”
Potrivit documentului, foștii combatanți în Legiunea Străină au realizat mai multe întâlniri, evidențiindu-se cea la care au participat, printre alții, Horațiu Potra, Eugen Ionuț Sechila și Romeo Mihai Anechitei, unul dintre bodyguarzii lui Călin Georgescu , existând din 20 mai 2021 o fotografie pe contul personal de Facebook al lui Potra.
Eugen Ionuț Sechila, beneficiind de suportul unor foști legionari (luptători în Legiunea Străină – n.r.), s-a implicat în organizarea a zeci de tabere de haiducie, prin intermediul cărora viza recrutarea ideologică a participanților și deprinderea de către aceștia a unor abilități combative pe linia utilizării armelor de foc și a armelor albe. În context, sus-numitul a utilizat scenarii tactice (realizarea de ambuscade) având ca țintă structurile naționale de aplicare a legii (Jandarmeria Română, Poliția Română) ”, menționează judecătorul în motivare, citând din ancheta procurorilor.
De altfel, precizează magistratul, Eugen Sechila își exprimase încă din anul 2020 disponibilitatea de a recurge la acțiuni radicale care să vizeze suprimarea vieții unor reprezentanți ai autorităților statului:
… io în anarhismul meu… îi aștept la cotitură, că io știu că gloanțele chiar omoară oamenii, știi… gloanțele trec prin ziduri, trec prin materie dură…, și la urma urmei, mi se fâlfâie, frate ”.
Cum au ajuns mesaje alarmiste la angajați MAI că interlopii ar fi primit arme de foc
Judecătorul mai arată în motivare că, în condițiile în care o parte din mass-media centrală a abordat în termeni critici apropierea dintre candidatul independent Călin Georgescu și
, prin prisma afinităților legionare ale acestuia din urmă, respectiv implicării sale în organizarea taberelor paramilitare, în 4 decembrie 2024, Georgescu l-a contactat telefonic pe Sechila, căruia i-ar fi relatat despre existența unui plan pe care i-l va transmite când se vor întâlni, susținând că „ îi va prinde ca într-o menghină pe cei care agresează familia ” și menționând că „ după aceea îi setez eu ”.
În referire la Romeo Mihai Anechiței, membru în dispozitivul de protecție al candidatului independent, s-a stabilit că, în cursul zilei de 05.12.2024, a diseminat unor cadre MAI, un mesaj text cu conținut alarmist potrivit căruia exponenți ai clanurilor interlope ar fi primit arme de foc, acestora garantându-li-se exonerarea de răspundere penală, iar în eventualitatea în care ar fi identificați/reținuți de către forțele de ordine, ar fi fost instruiți să afirme că ar fi fost plătiți de echipa candidatului independent la alegerile prezidențiale.
Prin prisma faptului că demersul survenea diseminării pe rețelele de socializare a altor mesaje alarmiste, care făceau referire la faptul că autoritățile ar urmări uciderea unor participanți la proteste, pentru a justifica decretarea stării de urgență, apreciem că mesajul lui Romeo Mihai Anechitei inocula faptul că interlopii ar fi fost înarmați de autorități, urmărind astfel decredibilizarea instituțiilor statului român și crearea unui sentiment de teamă în rândul populației ”, a notat judecătorul în motivare.
În documentul instanței se subliniază că în 7 decembrie 2024, după
, candidatul independent la Președinție l-a apelat la ora 12:29 pe Dan Ciprian Grăjdeanu, liderul organizației radical-naționaliste Frăția Ortodoxă, apropiat al lui Eugen Sechila, căruia i-a menționat că, în cursul zilei următoare, va transmite susținătorilor săi un îndemn acțional concret, încheind apelul prin sintagmă „Viața sau țara” .
Întâlnirea Georgescu – Potra – Sechila, confirmată și de proprietarul fermei de cai de la Ciolpani
Proprietarul fermei de cai de la Ciolpani, Mohamed Jbara, le-a confirmat și el anchetatorilor că, în 7 decembrie, Călin Georgescu, Horațiu Potra și Eugen Sechila s-au întâlnit acolo.
Mohamed Jbara a fost audiat ca martor în dosarul lui Horațiu Potra, în 9 decembrie. El le-a povestit procurorilor cum l-a cunoscut pe Călin Georgescu și de câte ori a fost la centrul său de echitație din Ciolpani.
”Pe dl. Călin Georgescu îl cunosc de circa 2-3 luni de zile și l-am cunoscut prin intermediul unui regizor de film Andrei Chiriac, acesta dorind să învețe să călărească. Îmi amintesc că dl Călin Georgescu a venit la centrul nostru de echitație de circa 5-6 ori în această perioadă de 2-3 luni de zile.
Penultima dată dl. Georgescu a venit la noi pe data de 01.12.2024. Îmi amintesc că am făcut fasole cu pui și era și ziua votului pentru alegerile parlamentare. Acesta a venit în jurul prânzului însoțit de bodyguardul și șoferul său cu un autoturism marca Renault Talisman. Am recunoscut persoanele care îl însoțeau într-o fotografie postată pe G4media.ro pe data 08.12.2024, însă nu se precizează numele acestor persoane în articolul care însoțește fotografia. Aceștia au stat cel mult o oră, timp în care eu nu am discutat cu ei și nu cunosc despre ce au vorbit. Aceștia au mâncat și au stat de vorbă, după care au plecat”, potrivit declarației de martor, aflată la dosarul lui Potra, citată de judecător în motivarea deciziei din 10 decembrie.
Proprietarul fermei de cai a menționat și că ultima dată l-a văzut acolo pe Călin Georgescu în 7 decembrie 2024, când a venit tot cu șoferul și cu bodyguardul său. La scurt timp după acesta a ajuns la centrul de echitație al lui Jbera și Eugen Sechila, împreună cu o altă persoană, iar cei cinci au vrut să poarte o discuție privată.
”Ultima dată, dl Călin Georgescu a venit însoțit tot de către cele două persoane în data de 08.12.2024. Îmi amintesc că era trecut de ora 11:00 când au venit și au stat circa o oră. Aceștia au venit cu autoturismul marca Renault Talisman. Îmi amintesc că la câteva minute după dl. Georgescu au sosit alte două persoane, într-o mașină marca Mercedes, de culoare gri șobolan, care a rămas la poartă. Toate cele 5 persoane au stat la o masă, timp în care au băut ceai și au stat de vorbă. Nu cunosc despre ce au discutat întrucât și-au dorit intimitate”, a mai arăta Mohamed Jbara în declarația sa de martor.
Concubina lui Mohamed Jbera le-a confirmat și ea anchetatorilor întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila, care au stat la aceeași masă timp de aproximativ o oră.
”Ultima dată când dl Georgescu a venit la centrul de echitație a fost sâmbătă 7 decembrie 2024. Știu că dl Georgescu a venit tot cu o mașină marca Renault de culoare închisă, însoțit de 2 persoane. Aceștia au sosit în jurul orelor 11:00 și după circa 5 minute a venit o a doua mașină. Nu știu ce marcă era cealaltă mașină, întrucât, din câte îmi amintesc, era la poartă și nu am văzut-o bine. Au fost în total 5 persoane, iar eu i-am putut vedea de aproape întrucât le-am servit un ceai. Astfel, am putut observa de aproape și pot recunoaște, dintre persoanele prezentate, pe numitul Sechila Eugen Ionuț și pe Potra Horațiu, care erau împreună cu numitul Georgescu Călin. Arăt că numiții Sechila Eugen Ionuț și Potra Horațiu au venit în cealaltă mașină decât cea cu care a venit Călin Georgescu, respectiv cea care era parcată la poartă.
Așa cum am spus, erau 5 persoane, însă pentru celelalte două nu există planșe foto, însă precizez că sunt cei care apar cel mai des la TV în preajma lui Călin Georgescu. Nici de această dată nu cunosc ce au vorbit, aceștia spunându-mi că nu e nevoie, eu înțelegând că nu doresc să fie deranjați. (…) După circa o oră, cei cinci au plecat din centrul de echitație și nu mai știu nimic de ei”, potrivit declarației de martor a concubinei lui Jbara, cuprinsă în motivarea deciziei magistratului de la Judecătoria Ploiești care a decis plasarea sub control judiciar a lui Potra.
CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe
Antena 3
Ce se întâmplă doctore
Stirile Kanal D
Râzi cu lacrimi
Cele mai noi
În opoziție –
13 Dec, 09:45
Știri politice –
13 Dec, 09:42
Actualitate –
13 Dec, 09:28
Ultima oră
13 Dec, 09:13
Vremea –
13 Dec, 08:55
HOROSCOP –
13 Dec, 08:45