25 C
Județul Ilfov
1 iulie, 2025

„Salvați Copiii România” a câștigat Marele Premiu al Galei Societății Civile 2025

The Institute a premiat în seara zilei de 24 iunie, câștigătorii celei de-a 23-a ediții a Galei Societății Civile, în cadrul Festivității de Premiere organizate la Nord Events Center by Globalworth. Marele Premiu al Galei Societății Civile 2025 a fost acordat organizației Salvați Copiii România, pentru proiectul „Protecția copiilor împotriva dependenței de jocurile de noroc”, o campanie de advocacy, educație și intervenție publică prin care a fost obținută o schimbare legislativă majoră menită să protejeze copiii din România.

Într-un context în care peste 15.000 de agenții de pariuri sunt active în România, multe în apropierea școlilor, Salvați Copiii a mobilizat tineri, cadre didactice, autorități și societatea civilă pentru a atrage atenția asupra riscurilor jocurilor de noroc și asupra lipsei unei legislații eficiente. Campania „Joacă, nu jocuri” a avut un impact remarcabil și a contribuit decisiv la adoptarea Legii nr. 107/2024, care interzice amplasarea slot-machine -urilor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori – o măsură menită să protejeze comunitățile vulnerabile și minorii.

Unul dintre cele mai puternice momente ale serii a fost reprezentat de mesajul transmis de Președintele României, Nicușor Dan, prin Consiliera de Stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Cătălina Galer. În cuvintele sale, Președintele a subliniat rolul crucial pe care societatea civilă îl are în menținerea democrației și în protejarea valorilor fundamentale:„ România nu este imună la extremism şi intoleranţă, pericole în faţa cărora cei care apără adevărul, cer transparenţă şi trag semnale de alarmă sunt adesea vizaţi. Ştiu cât de mult efort presupune tot ceea ce faceţi şi vă mulţumesc că nu renunţaţi să apăraţi cauzele vulnerabile din societatea noastră. Vă transmit, de asemenea, întreaga mea recunoştinţă pentru sprijinul pe care mi l-aţi acordat în această perioadă, pentru toate încurajările şi acţiunile voastre .”

Președintele a adăugat că vocea societății civile a contribuit esențial la consolidarea democrației din România:„ Sunteţi primii care semnalaţi nedreptăţi, sancţionaţi derapaje şi vă puneţi la dispoziţie experienţa pentru a contribui la schimbare şi reformă. România se poate dezvolta prin solidaritate, dialog şi implicare. Doar împreună – decidenţi, oameni politici şi societate civilă – vom readuce statul mai aproape de cetăţean şi vom reface, astfel, încrederea în instituţii. Avem nevoie unii de alţii ca să reuşim .”

Într-un context în care vocea societății civile este mai importantă ca oricând, proiectele premiate în cadrul Galei din acest an reflectă concret angajamentul și impactul organizațiilor care luptă pentru binele comun și pentru consolidarea unei democrații participative, astfel:

Proiecte care schimbă România: premiile I pentru inovație, responsabilitate și implicare civică din cadrul Galei Societății Civile

În secțiunea Educație și Învățământ au fost acordate două Premii I, pentru: Teach for Romania , cu proiectul Caravana Literației – o inițiativă națională care sprijină dezvoltarea competențelor de literație în rândul copiilor din medii vulnerabile și Asociația SEXUL vs BARZA , cu proiectul de consiliere online în educație sexuală , dedicat adolescenților din județul Călărași – o premieră în accesul sigur și anonim la informație corectă.

Asociația MISE EN SCENE a fost premiată în secțiunea Artă și Cultură pentru spectacolul Lear is Blind care reinterpretează opera shakesperiană într-o cheie contemporană și accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere – un prim pas către un teatru accesibil tuturor.

Apărarea drepturilor individuale/colective :

a obținut Premiul I cu același proiect care a primit și Marele Premiu, organizația clasându-se cu proiecte diferite și pe următoarele două locuri în secțiune.

În cadrul Comportament civic și Participare publică, Asociația Străzi pentru Oameni a primit Premiul I pentru proiectul Coroană Verde pentru Regina Elisabeta , un model de regenerare urbană participativă prin care bulevardul cu același nume din inima Bucureștiului a fost înverzit prin plantarea a aproape 100 de copaci.

Asociația Din Grijă Pentru Copii a fost premiată cu primul loc la Sănătate pentru proiectul Gustos și sănătos în farfuria din spital , care propune o reformă a alimentației în spitalele publice, pornind de la copii. Inițiativa a promovat și a adus în spitale hrană sănătoasă, diversificată, gătită prin tehnici corecte care ajută la păstrarea nutrienților din alimente.

Incluziune socială: Clubul Sportiv Nautic Titanii a fost distins cu Premiul I pentru proiectul Vâslește pentru viață! , un program de incluziune socială prin sport ce a găzduit peste 400 de participanți. La Servicii de Asistență Socială, Asociația M.A.M.E a obținut Premiul I pentru Centrul Steluțelor , un spațiu de sprijin, un loc în care copiii grav bolnavi au acces gratuit, pe perioade lungi de timp, la programe performante de recuperare

Juriul pentru Protecția Mediului a decis acordarea premiului I către Asociația Parcul Natural Văcărești pentru proiectul Natura dintre blocuri – Pajiștea Petricani , dedicat transformării unei zone degradate într-un spațiu verde accesibil comunității și dezvoltării de activități care ocrotesc mamiferele și păsările de apă și de zăvoi din zonă.

În secțiunea Dezvoltare economică și socială, Asociația Proiect Voiajor a fost recompensată cu Premiul I pentru Jobs for Ukraine , un program de integrare profesională a refugiaților ucraineni.

Categoria B: voluntariat, campanii sociale și tineri de bine

Dăruiește Viață a primit Premiul I în secțiunea Proiecte realizate cu implicarea voluntarilor pentru proiectul Un Spital prieten cu joaca , dedicat creării unui mediu prietenos și interactiv pentru copiii spitalizați în spitalul Marie S. Curie din București.

Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) a câștigat în secțiunea Programe cu Împreună împotriva risipei alimentare pentru acțiunile desfășurate în perioada 20230-2025, care leagă sustenabilitatea de solidaritatea socială.

La capitolul Campanii Sociale, Hope and Homes for Children România a fost distinsă cu Premiul I pentru campania Ambasador pentru acasă , o pledoarie pentru abandonul zero și protecția copilului.

La Tineri de Bine, secțiunea cu cel mai mare număr de înscrieri din acest an, Asociația Europuls a câștigat Premiul I pentru organizarea EUROSFAT 2024 , un forum internațional de democrație participativă ce a reunit 560 de participanți din 50 de țări.

Premii speciale

Premiul Special „Hope Away from Home” , oferit de UNHCR și Regional Refugee Response for the Ukraine Situation, a fost acordat de către Pablo Zapata, actual Reprezentant al UNCHR în România, prezent pe scena Galei Societății Civile pentru al treilea an consecutiv organizației Salvați Copiii România , pentru sprijinul oferit familiilor refugiate în procesul de integrare profesională.

Competiția GSC 2025

GSC 2025 a însumat 200 de inițiative înscrise , dintre care 164 proiecte, 20 programe, 16 campanii sociale. 72 de jurați au fost implicați în procesul de selecție. Festivitatea de Premiere a avut peste 400 invitați, inclusiv reprezentanți ai administrației locale, ai instituțiilor europene, ai ambasadelor și ai mediului privat.

„ Am văzut și la această ediție cum societatea civilă știe să răspundă ferm și eficient frământărilor, nevoilor și întrebărilor celor mai stringente. Toate premiile acordate reprezintă recunoașterea unei lupte pe termen lung dusă de organizații – oameni – ce creează soluții și încredere. Trebuie să le fim alături, să ne implicăm activ și, în final, să nu uităm să îi aplaudăm ”, a declarat Laura Apostol, Project Manager Gala Societății Civile.

Gala Societății Civile este un demers The Institute care, încă din 2002, aduce în centrul atenției acei oameni și organizații care construiesc România în fiecare zi — prin curaj, perseverență, colaborare și viziune .

Expoziția ART FOR GOOD

Festivitatea de Premiere a găzduit și demersul ART FOR GOOD – un proiect caritabil prin care 20 de lucrări de artă aparținând unor tineri artiști români sunt scoase la vânzare cu scopul de a strânge fondurile necesare Centrului Comunitar Grivița- Cișmigiu pentru a-și continua activitatea. Inițiativa desfășurată de ING Hubs a fost posibilă cu sprijinul Universității Naționale de Arte din București care a pus la dispoziție cele 20 de lucrări de pictură, sculptură, artă textilă, ceramică și fotografie. Beneficiarul este Asociația Carusel din București, o organizație care de 14 ani oferă ajutor constant persoanelor vulnerabile prin Centrele de Zi și programele pe care le desfășoară în paralel.

Câștigătorii Galei Societății Civile 2025

Marele Premiu al Galei Societății Civile 2025:

Salvați Copiii România, pentru proiectul

, București

Categoria A

Educație și Învățământ

Premiul I – Asociația Teach for Romania, pentru proiectul

Premiul I – Asociația SEXUL vs BARZA, pentru proiectul

, județul Călărași

Premiul II – Federația Fundațiile Comunitare din România, pentru proiectul

Premiul III – Asociația Cu Alte Cuvinte, pentru proiectul

Premiul pentru Impact social – Asociația Teach for Romania, pentru proiectul

Artă și Cultură

Premiul I – Asociația MISE EN SCENE, pentru proiectul

, județul Cluj

Premiul II – Cred în România, pentru proiectul

Premiul III – Fundația Tranzit, pentru proiectul

Premiul pentru Impact social – Asociația MISE EN SCENE, pentru proiectul

Apărarea drepturilor individuale / colective

Premiul I – Salvați Copiii România, pentru proiectul

Premiul II – Salvați Copiii România pentru proiectul

Premiul III – Salvați Copiii România, pentru proiectul

Premiul pentru Impact Social – Salvați Copiii România, pentru proiectul

Comportament civic și Participare publică

Premiul I – Străzi pentru Oameni, pentru proiectul

Premiul II – Asociația Timbru de Bucovina, pentru proiectul

, județul Suceava

Premiul III – Asociația Rădăuțiul Civic, pentru proiectul

Premiul pentru Impact Social – Străzi pentru Oameni, pentru proiectul

Premiul I – Asociația Din Grijă Pentru Copii, pentru proiectul

, județul Ilfov

Premiul II – Merci Charity Boutique, pentru proiectul

Premiul III – Asociația Salvează o inimă, pentru proiectul

, județul Botoșani

Premiul pentru Impact Social – Asociația Zi de Bine, pentru proiectul

Incluziune socială

Premiul I – Asociația Club Sportiv Nautic Titanii, pentru proiectul

Premiul II – Asociația ACADEMICA PROIECT Brăila, pentru proiectul

, județul Brăila

Premiul III – Asociația pastel, pentru proiectul

Premiul pentru Impact Social – Fundatia Regală Margareta a Romaniei, pentru proiectul

Servicii de Asistență socială

Premiul I – Asociația M.A.M.E, pentru proiectul

Premiul II – Asociația Necuvinte, pentru proiectul

Premiul III – Asociația MISE EN SCENE, pentru proiectul

Premiul pentru Impact Social – Asociația M.A.M.E, pentru proiectul

Protecția mediului

Premiul I – Asociația Parcul Natural Văcărești, pentru proiectul

Premiul II – Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, pentru proiectul

Premiul III – Fundația Comunitară Bucureșt, pentru proiectul

Premiul pentru Impact Social – Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, pentru proiectul

Dezvoltare economică și socială

Premiul I – Asociația Proiect Voiajor, pentru proiectul

Premiul II – Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, pentru proiectul

Premiul III – Fundația LEADERS, pentru proiectul

Premiul pentru Impact Social – Asociația Țară Faină, pentru proiectul

Categoria B

Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor

Premiul I – Dăruiește Viață, pentru proiectul

Premiul II – Let’s Do It, Romania!, pentru proiectul

Premiul III – Asociația ACADEMICA PROIECT Brăila, pentru proiectul

Premiul I – Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, pentru proiectul

Premiul II – Organzația Umanitară CONCORDIA, pentru proiectul

Premiul III – Asociația Zi de Bine, pentru proiectul

Campanii sociale

Premiul I – Fundația Hope and Homes for Children România, pentru proiectul

Premiul II – Fundația OMV Petrom, Asociația SAMAS, Salvați Copiii România, pentru proiectul

Premiul III – Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, pentru proiectul

Tineri de Bine

Premiul I – Asociația CENTRUL DE EXPERTIZĂ EUROPEANĂ EUROPULS, pentru proiectul

Premiul II – Asociația The Da Vinci System, pentru proiectul

Premiul III – Uniunea Studenților din România, pentru proiectul

Premiul Special Hope Away from Home, oferit de UNHCR & Regional Refugee Response for the Ukraine Situation : Salvați Copiii România, pentru proiectul

Gala Societății Civile este un proiect The Institute.

Partener Principal: Rompetrol

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii

Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB

Partener pentru Sustenabilitate: Lidl

Parteneri: ING, RetuRO, Helinick, Secom, Globalworth

Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România

Parteneri Media Strategici: PRO TV, Rock FM, Euromedia, YOOH

Parteneri Media: IQads, România Pozitivă, Spotmedia, PRwave, Zile și Nopți, Agerpress

Parteneri Tradiționali: Netvibes, MediaTrust

Campanie de comunicare: Gavrilă&Asociații

Gala Societății Civile este un proiect The Institute și cea mai longevivă competiție dedicată sectorului non-profit din România. De 23 de ediții, GSC oferă recunoaștere publică proiectelor, organizațiilor și inițiativelor civice care aduc schimbare în comunitățile din care fac parte. Prin această competiție, The Institute își reafirmă angajamentul față de susținerea unei societăți civile puternice, conectate și vizibile, capabilă să contribuie activ la transformarea durabilă a României.

The Institute este o organizație neguvernamentală care susține și conectează comunitățile creative, culturale și civice din România. Prin proiectele pe care le dezvoltă: Romanian Design Week, DIPLOMA Show, Internetics, ASAP România, Cartierul Creativ și Combinat, The Institute creează spații de întâlnire între idei, inițiative și oameni care vor să transforme România prin creativitate, educație și responsabilitate socială.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/social/salvati-copiii-romania-a-castigat-marele-premiu-al-galei-societatii-civile-2025-1002256.html

Ultimă oră

Același autor