27.6 C
Județul Ilfov
4 mai, 2025

Baraje care nu au fost reabilitate de zeci de ani, modernizate cu bani din PNRR

Apele Române încearcă reabilitarea de urgență a 13 baraje pericol public. Programul trebuie realizat foarte repede, pentru că finanțarea se face prin PNRR, care se încheie în mai puțin de doi ani

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a primit 32 de oferte de participare la licitația pentru reabilitarea a 13

. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de aproape 673 de milioane de lei (135 de milioane de euro), fără TVA. Multe dintre aceste baraje au nevoie de intervenții rapide pentru a permite funcționare lor în condiții perfecte de siguranță, iar finalizarea lucrărilor trebuie să se facă într-un timp scurt, având în vedere că finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În prezent, ANAR are în administrare 83 de baraje și acumulări din categoriile de importanță A și B (excepțională și deosebită) și 339 de baraje și acumulări din categoriile de importanță C și D (normală și redusă).

Câteva dintre aceste proiecte vizează direct punerea în siguranță împotriva inundațiilor a Bucureștiului. Pe această listă figurează reabilitarea acumulării Buftea, județul Ilfov, acumulare Lacul Morii și acumularea Mărăcineni, județul Argeș. De exemplu, la barajul acumulării Lacul Morii nu au mai fost realizate lucrări importante de întreținere/reparații capitale după anul 2008, deși a fost semnalată încă din anul 2018 funcționarea necorespunzătoare a sistemului de drenaj, care poate conduce la incidente provocate de ridicarea nivelului freatic. Investițiile la acumularea Lacul Morii se vor ridica la 44 de milioane de lei.

Barajul Buftea așteaptă de zeci de ani reabilitarea

Lucrurile arată și mai rău pentru barajul Buftea, unde în cei aproape 90 de ani de funcționare continuă au fost realizate doar lucrări de reparații curente. Lacul de acumulare Buftea face parte din a treia linie de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor (ultima linie de apărare) și asigură regularizarea debitelor pe salba de 15 lacuri de acumulare amenajate pe râul Colentina între Buftea și Cernica, iar o situație deosebită în care, aval de acesta, se tranzitează un debit mai mare de 50 mc/s, poate produce avarierea în lanț a barajelor din aval. Barajul Buftea nu a fost prevăzut din construcție cu dispozitive de măsură pentru supravegherea comportării lui, dar lucrările prevăd instalarea unui astfel de sistem. De asemenea, lucrările prevăd instalarea unui sistem modern de control și monitorizare și, în plus, va fi instalată și o stație de monitorizare a calității apei. Valoarea estimată a proiectului este de 52 de milioane de lei.

Acumularea Budeasa, construcții și echipamente uzate

Lucrări pentru îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță sunt prevăzute și la acumularea Budeasa de pe râul Argeș. Lacul de acumulare Budeasa este amplasat la aproximativ 5 km nord de municipiul Pitești, în centrul județului Argeș, iar proiectul de reabilitare este inclus în Planul de Management de Risc la Inundații al bazinului hidrografic Argeș – Vedea. În prezent, o parte din construcțiile și echipamentele aferente barajului sunt uzate fizic și moral, apărând chiar și fisuri în barajul deversor. Construcția hidrotehnică a fost pusă în funcțiune în anul 1978. Valoarea investițiilor care urmează să se realizeze aici este estimată la 58,7 milioane de lei.

Barajul Leșu, golit din 2015, din cauza infiltrațiilor

Pe lista barajelor unde urmează să se intervină se numără și cel de la Leșu, din județul Bihor. În prezent, acumularea nu are retenţie de apă, întrucât lacul a fost golit în anul 2015, din cauza infiltraţiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acestuia.

Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu rol complex (apărare împotriva inundațiilor, alimentare cu apă pentru amenajare piscicolă și producere de energie electrică). Pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare a acumulării permanente Leșu sunt necesare lucrări ample de reabilitare și înlocuire a componentelor hidrotehnice, vechi de peste 45 de ani, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 112,43 de milioane de lei.

Acumularea Solești, puternic degradată

Lucrări de reabilitare se vor realiza și la acumularea permanentă Solești, de pe râul Vaslui. Acumularea se află într-o stare de degradare avansată, anul trecut în nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care reabilitare ei a fost inclusă pe lista de finanțare prin PNRR se preciza că barajul prezintă mai multe deteriorări (dale fisurate și exfoliate; rosturile dintre dale distruse; dispariția stratului drenant de sub mai multe dale; covorul vegetal de pe taluzul aval foarte slab dezvoltat; împrejmuirea barajului degradată, starea tehnică a golirii de fund afectată etc.). Prin aceste lucrări se urmărește reducerea efectelor inundațiilor în bazinul hidrografic al râului Vaslui și în bazinul hidrografic al râului Bârlad, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 58 de milioane de lei.

Lucrări de îmbunătățire a funcționării sunt prevăzute și la nodul hidrotehnic de pe râul Mureș din municipiul Târgu Mureș, iar investițiile se ridică la 79 de milioane de lei. Ele vizează reducerea riscului de inundații, având în vedere că în bazinul hidrografic Mureș s-a produs în ultimii zeci de ani o serie de viituri, cu consecințe grave asupra populației.

Acumularea Cucuteni apără Iașiul de inundații

Lucrări de reabilitare se vor executa și la acumularea Cucuteni de pe râul Voinești (Morișca), județul Iași, unde urmează să se investească circa 33 de milioane de lei. Ea a fost dată în folosință în urmă cu 57 de ani și are un grad ridicat de uzură a echipamentelor. Acumularea are un rol multiplu, iar unul dintre ele este protejarea zonei joase a Iașiului de inundații. „Acumularea Cucuteni a fost proiectată și realizată între anii 1961 – 1964, iar una dintre funcțiuni este atenuarea undelor de viitură ce se propagă în bazinul hidrografic al râului Voinești, în vederea apărării împotriva inundațiilor a terenurilor agricole situate în aval de baraj (în prezent de circa 300 ha) și a construcțiilor civile și industriale amplasate în albia majoră a râului Bahlui, aval de localitatea Lețcani și în zonele joase ale municipiul Iași”, se precizează în documentația de atribuire a lucrărilor de reabilitare.

30 de milioane de lei, pentru barajul Surduc

Peste 30 de milioane de lei vor fi investite în reabilitarea barajului Surduc din județul Timiș, de pe cel mare lac din vestul României. El are o vechime de jumătate de secol și potrivit expertizei realizate, construcțiile hidrotehnice ale barajului sunt într-o stare bună, dar prezintă uzură fizică. Astfel, în cazul unor viituri puternice, pot apărea probleme, iar pentru evitarea lor s-a recomandat executarea lucrărilor de reabilitare. Acumularea Surduc asigură alimentarea cu apă a populaţiei Timișoarei și a zonei din împrejurimi, având rol și în reducerea riscului la inundaţii.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/baraje-reabilitate-modernizat-bani-pnrr-994294.html

Ultimă oră

Același autor